Now Bomonti

Context of Contemporary Istanbul

The Istanbul neighbourhood of Bomonti, in the Şişli region, is named after the first Ottoman beer production workshop, which was founded in the early 20th century by Swiss brothers Walter and Adolf Bomonti. Today, the neighbourhood is being regenerated in line with the cosmopolitan direction of modern Istanbul, attracting a socially and culturally active population of young people. The Bomonti neighbourhood offers peaceful tree-lined streets and green space with a wide variety of transportation options and efficient connections to greater Istanbul. The Now Bomonti project draws on this, bringing together both living and working uses into one innovative building concept.

 

 A further distinguishing feature from other developments in the area, and perhaps the most impressive, is the inclusion of balconies and private terraces, designed specifically for the level on which they are located and available to all apartments or units. 

 

Urban Form

The architecture of Now Bomonti is created by stacking similar components on top of each other. The height for the ground floor responds to the surrounding topography and was taken from the French Old People’s Home, a senior’s residence and 19th century structure located directly adjacent to Now Bomonti. The next levels, designated for office use, relate to the height of surrounding buildings on the street and in the neighbourhood more widely. The top section, seen as the residential zone, is positioned to take in views of the city and the Bosphorus, taking in better and better views as the building rises in height.

Environmental Strategy and Daylighting 

The glazing strategy at Now Bomonti provides not only the best views but also allows for optimized amounts of natural light into the project’s living and working spaces. The surface of the glazing used is fritted, the degree to which is based upon the location and trajectory of the Istanbul sun. Together with the uses of mezzanines and terraces, which function in essence like the traditional courtyard, well-designed passive strategy to climate is taken. 

 

Philippe Dechery, Civil Engineer at Aksoy Aluminium notes that the above solutions are, in fact, quite standard. They are however enhanced thanks to the irregular and iconic shape of this progressive building concept.

Fabricator: 
Aksoy Aluminium
Location: 
Istanbul, Turkey